07.12.21

C-vitamiin- hoolitse oma tervise eest

C-vitamiin ehk askorbiinhape on üks enim levinumaid vitamiine eestlaste toidulaual. Lisaks mitmekülgsele toitumisele on oluline viiruste perioodil lisaks tarvitada meie immuunsust tugevdavaid ja toetavaid vitamiine.

C-vitamiini kasulikkus

C-vitamiin on oluline vitamiin organismi taastumise protsessis. Inimorganism vajab c-vitamiini eelkõige naha, luude, sidekoe, kapillaaride, igemete ja hammaste tervisliku seisukorra tagamiseks. C-vitamiini peetakse ka tõhusaks antioksüdandiks, mis aitab ära hoida tervisehädasid ning veresoonkonnahaigusi. Mõnel juhul öeldakse, et c-vitamiini mõõdukas tarvitamine vähendab ka vähki haigestumise riski.

C vitamiin

Kust saab c-vitamiini?

C-vitamiini soovitatakse tarbida igapäevaselt. Täiskasvanud inimesel on soovituslik päevane kogus 55-100 mikrogrammi, sõltuvalt soost ja kehakaalust. Tegelikult on C-vitamiini võimalik saada ka tavapärasest toidust. Üks suurimaid c-vitamiini allikaid on astelpajumarjad. Samuti leidub c-vitamiini märgatavas koguses kibuvitsamarjades, erinevates tsitruselistes ja mustsõstardes. Tegelikult on C-vitamiini ka juurviljades, näiteks erinevates kapsastes, mitmetes rohelistes köögiviljades, kartulis, kaalikas, porgandis ning tomatis. Lisaks on C-vitamiini pea kõikides värsketes aedviljades. Mitmekülgne ning tervislik toitumine aitavad keha vitamiinivarude säilitamisele hästi kaasa.
Külmal viiruste perioodil soovitame lisaks tavatoidule tugevdada oma tervist vitamiinidega.

Mida arvestada c-vitamiini tarbimise puhul?

C-vitamiini tarbimine on ohutu, küllaga tasub teada mõningaid eripärasid ja nüansse, mis iseloomustavad antud vitamiini imendumist kehas. C-vitamiini võiks võtta pärast sööki või eelistada aeglase vabanemisega kapsli vormi – nii väldid mao ärritust. Juhul kui magu probleeme ei valmista, võib seda võtta umbes 30 minutit enne sööki.

C-vitamiin on vees lahustuv vitamiin

C-vitamiini ei ole võimalik nii-öelda ette tarbida. Kuna tegemist on vees lahustuva vitamiiniga, siis igasugune ülejääk, mis kehas tekib, säilitatakse ainult lühiajaliselt. Seetõttu soovitame C-vitamiini tarbida igapäevaselt ning selle juures kindlasti toituda mitmekülgselt, et vajalikud vitamiini varud saaks kätte ka tavapärasest toidust.

C-vitamiin laguneb kuumtöötlemisel

On levinud teadmine, et c-vitamiini saab värskest toidust ning see tõesti on nii. C-vitamiini rikkad on erinevad värsked juurviljad ja köögiviljad, küll aga ainult värskel, töötlemata kujul. Toitu kuumtöödeldes C-vitamiin lahustub ning inimorganismi ei jõua.

C-vitamiin on oluline eelkõige naistele

C-vitamiin on äärmiselt vajalik ja oluline naistele menstruatsiooni ajal. Samuti tasub C-vitamiini varudel silma peal hoida raseduse ja imetamise ajal. C-vitamiin aitab vähendada stressi kehas ning hoiab organismi tugevamana, ka nendel hetkedel kui naise organism on nõrgem ja vastuvõtlikum kõikidele haigustele ja viirustele.

C-vitamiini tasub võtta väikestes kogustes

C-vitamiini manustades rõhutatakse sageli, et vitamiini imendumine on tõhusam, kui organism saab seda korraga väikestes kogustes. Suure koguse puhul on tulemus vastupidine, vitamiin imendub väiksemas koguses.